Slik lager du svensk prinsesstårta

Svensk prinsesstårta, en kake som har oppnådd ikonisk status både i Sverige og internasjonalt, er en kulinarisk skatt som mange ønsker å mestre. Denne kaken, med sitt karakteristiske grønne marsipanlokk og rosa rose, er en fryd for både øye og gane. I denne artikkelen vil vi ta deg gjennom trinnene for å lage en autentisk prinsesstårta, inkludert tips og råd som vil sikre et imponerende resultat.

Hva er en prinsesstårta?

En prinsesstårta, også kjent som prinsessekake, er en lagdelt kake som består av sukkerbrød, vaniljekrem, bringebærsyltetøy, pisket krem og et lag grønn marsipan. Kaken er kjent for sin rike smak og sin delikate, men samtidig imponerende utseende. Den ble først laget på 1920-tallet av Jenny Åkerström, en lærer for de svenske prinsessene Margaretha, Märtha og Astrid, som alle var svært begeistret for denne kaken.

Ingredienser og utstyr

For å lage en autentisk prinsesstårta trenger du følgende ingredienser:

Sukkerbrød:
– 4 egg
– 120 g sukker
– 120 g hvetemel
– 1 ts bakepulver

Vaniljekrem:
– 2 ½ dl melk
– 1 vaniljestang
– 3 eggeplommer
– 50 g sukker
– 1 ss maisenna

Pisket krem:
– 5 dl kremfløte
– 2 ss sukker

Bringebærsyltetøy

Marsipanlokk:
– 300 g grønn marsipan
– Liten bit rød marsipan til rosen

Du vil også trenge en springform (24 cm), bakepapir, en kjevle og en sprøytepose med stjernetipp.

Steg-for-steg guide til perfekt prinsesstårta

  1. Forbered sukkerbrødet:

Varm opp ovnen til 175°C. Pisk egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Sikt inn mel og bakepulver, og vend forsiktig inn i eggedosisen. Dekk bunnen av springformen med bakepapir, hell i røren og stek i 25-30 minutter. La kaken avkjøles helt før du deler den i tre lag.

  1. Lag vaniljekremen:

Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp melk, vaniljefrø og stang. Pisk eggeplommer, sukker og maisenna til en jevn blanding. Hell den varme melken over eggeblandingen mens du rører. Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm forsiktig opp til kremen tykner. Avkjøl helt.

  1. Pisk kremen:

Pisk kremfløten med sukker til myke topper. Pass på at ikke kremen blir for stiv, da den skal være lett og luftig.

  1. Montering av kaken:

Legg det første laget sukkerbrød på et kakefat. Smør et tynt lag bringebærsyltetøy over, etterfulgt av halvparten av vaniljekremen. Legg på det andre laget sukkerbrød og gjenta prosessen. Legg på det siste laget sukkerbrød.

  1. Form kaken:

Dekk hele kaken med et tynt lag pisket krem. Form kremen til en kuppel på toppen av kaken. Dette gir prinsesstårta sin karakteristiske form. Sett kaken i kjøleskapet i en time for å la den sette seg.

Dekorering og servering

Når kaken er ferdig satt, er det tid for dekorering. Kjevle ut marsipanen til en stor sirkel, ca. 3 mm tykk. Dekk kaken forsiktig med marsipanen, og glatt den ut med hendene for å unngå rynker. Skjær av overflødig marsipan rundt bunnen av kaken.

For å lage den ikoniske rosen, form en liten bit rød marsipan til en rose og plasser den på toppen av kaken. Dryss eventuelt litt melis over kaken for ekstra dekorasjon.

Historien bak prinsesstårta

Prinsesstårta har en rik historie som strekker seg tilbake til 1920-tallet. Den ble opprinnelig kalt «Grön tårta» (grønn kake) før den fikk sitt nåværende navn. Kaken ble raskt populær i Sverige og har siden blitt en fast del av svenske bursdagsfeiringer og høytider. I dag er prinsesstårta en av de mest kjente svenske kakene internasjonalt.

Et sitat fra den kjente svenske konditoren Roy Fares oppsummerer kaken perfekt: «En prinsesstårta er ikke bare en kake, det er en opplevelse. Hver bit skal være en smakseksplosjon av myk sukkerbrød, fløyelsmyk vaniljekrem, frisk bringebærsyltetøy og luftig pisket krem.»

Tips for en vellykket prinsesstårta

Planlegg tid: En god prinsesstårta krever tid og tålmodighet. Start dagen før du skal servere kaken for å gi deg selv nok tid til kjøling og montering.
Riktig temperatur: Sørg for at ingrediensene har romtemperatur før du starter. Dette gjelder spesielt for eggene når du lager sukkerbrødet.
Unngå rynker i marsipanen: Når du dekker kaken med marsipan, bruk hendene til å jevne ut eventuelle rynker. Start fra toppen og jobb deg nedover.

En hyllest til tradisjonen

Å lage en prinsesstårta er en hyllest til en lang svensk tradisjon. Denne kaken er mer enn bare en dessert; den er et symbol på feiring, glede og håndverk. Uansett om du lager den for en spesiell anledning eller bare for å prøve noe nytt, vil denne kaken garantert imponere og glede alle som får smake.

Så nå som du har oppskriften og alle nødvendige tips, er det bare å sette i gang. La kjøkkenet fylles med duften av nybakt sukkerbrød og vaniljekrem, og nyt prosessen med å skape denne svenske klassikeren. Bon appétit!